IKT i læring: Formativ bruk av digitale tester

Som arbeidskrav 8 i IKT i læring skal vi skissere tre ulike opplegg med formativ bruk av digitale tester, og realisere en av dem. Dette er del 1 av arbeidskravet der jeg beskriver de tre oppleggene.

Opplegg 1

Kontekst
Matematikk på 9. trinn. Vi skal ha en undervisningsøkt på 60 min. om sannsynlighetsregning og kombinatorikk, og elevene vil få en digital test om det de lærte forrige økt, og det skal lære denne økten, som hjemmelekse. De siste ti minuttene av økten gjennomfører de den samme testen en gang til.

Overordnet mål 
  • Repetisjon fra forrige økt. 
  • Gi elevene en smakebit på hva som kommer og få dem i læringsmodus slik at læringsutbyttet øker for den enkelte elev.
  • Test etter økten for å bevisstgjøre elevene på hva de har lært, og på den måten motivere til videre læring.

Krav til forberedelse
På forhånd må lærer ha laget en test med de sentrale begreper og teori som blir gjennomgått i økten samt spørsmål fra forrige undervisningsøkt. Det vil være gunstig å lage spørsmål på ulike nivåer i Blooms taksonomi, og gjerne ulike typer spørsmål (flervalg, rett/galt, sett inn riktig ord, osv..).

Beskrivelse av gjennomføringen
Først får elevene i hjemmelekse å gjennomføre testen. Testen blir aktivert to dager før økten, slik at de ikke gjennomfører testen for tidlig og glemmer alt. I timen jobber vi med gjennomgang av sannsynlighetsregning, før elevene de siste ti minuttene tar den samme testen de hadde i hjemmelekse en gang til.

Fordeler og pedagogiske gevinster
  • Når de vet at testen kommer en gang til mot slutten av timen, vil de forhåpentligvis være mer fokuserte og nysgjerrige på det som kommer.
  • Elevene vil gjøres bevisst på egen læring. Mestringsfølelse, og kan gi motivasjon til å lære mer.
  • Testen vil også fungere som repetisjon av økten.

Mulige fallgruver
  • Dersom noen tar testen for lang tid i forkant, vil det muligens ha redusert læringseffekt da de har glemt deler av innholdet i testen. 
  • Siden den første testen blir gitt som hjemmelekse vil det være usikkert om alle gjennomfører den før timen. 
  • Utfordrende å lage gode spørsmål på de ulike trinnene i Blooms taksonomi.
  • Usikkerhet med det tekniske. Det er ikke alltid internett og datamaskiner spiller på lag, og det kan komplisere gjennomføringen av testen.
Jeg kommer nærmere inn på opplegg 1 i neste blogginnlegg, og vil da se på hvordan denne prøven kan se ut i praksis.

Opplegg 2

Kontekst
Undervisning i naturfag på 10. trinn. Vi har jobbet en stund med emnet "celler og arv", og det er en del vanskelige begreper og teori i dette stoffet. Nå skal vi i gang med å repetere det vi har vært gjennon ved at elevene skal lage tester til hverandre.

Overordnet mål
  • Elevene skal øve inn stoffet ved å jobbe i grupper og lage digitale tester. 
  • De skal lage gode spørsmål, og prøve å treffe de ulike nivåene i Blooms taksonomi. 
  • Elevene skal gi hverandre konstruktive tilbakemeldinger. 

Krav til forberedelse
Testene skal lages i læringsplattformen Its Learning, og på forhånd må lærer ha laget gruppene og gitt hver gruppe tilgang til en egen mappe der de har mulighet til å opprette digitale tester. Når alle gruppene har laget sine tester må lærer samle dem i en egen mappe slik at de er tilgjengelige for alle elevene i faget.

Beskrivelse av gjennomføringen
Elevene blir delt inn i grupper, og hver elev får sin egen datamaskin. De får først i oppdrag å lage hver sin digitale test med 10 spørsmål som oppsummerer emnet. Alle på gruppen svarer så på hverandres tester, og gir hverandre tilbakemeldinger på hvilke spørsmål som er gode, og hvordan spørsmålene kan forbedres. Til slutt plukker gruppen ut 20 spørsmål fra testene, og lager en felles test for gruppen som resten av klassen skal få jobbe med neste undervisningsøkt. Disse 20 spørsmålene må de også lage et refleksjonsnotat og løsningsforslag til, der de skriver kort om hvert spørsmål hvorfor de har tatt det med, og hva de mener er et godt svar.
Etter denne økten samler jeg alle testene i en mappe på Its Learning, og neste økt skal elevene jobbe med å svare på testene fra de andre gruppene.

Fordeler og pedagogiske gevinster
  • Når elevene får eierforhold til innholdet kan de ofte gjøre litt mer flid med å lage gode spørsmål. Spesielt det at de vet at andre elever skal svare, gjør at mange anstrenger seg for å lage spørsmål som ikke er for enkle og av høy kvalitet. 
  • Elevene må sette seg godt inn i fagstoffet for å kunne lage gode spørsmål.
  • Å lage gode spørsmål krever refleksjon. Må tenke annerledes når de lager spørsmål enn når de svarer på dem.
  • Spørsmålene kan bidra til å bygge opp en spørsmålsbank i faget. 

Mulige fallgruver
  • Elevene lager for enkle spørsmål? De trenger øving å tenke på Blooms taksonomi, og kanskje det kan være greit å ha et opplegg der de jobber med å svare på spørsmål på de ulike nivåene på forhånd slik at de blir bevisst på forskjellene. 
  • Tekniske problemer

Opplegg 3

Kontekst
Undervisning i naturfag på 10. trinn. Elevene kommer i naturfag bort i mange begreper som kan virke vanskelige, men samtidig veldig viktige for å forstå teorien i faget. I dette opplegget vil jeg lage en begrepstest på læringsplattformen som elevene kan ta så mange ganger de vil gjennom skoleåret.  bruke den til repetisjon og innlæring av sentrale begreper i naturfag. Testen vil utvides med nye begreper etterhvert, og mot slutten av skoleåret vil den være en oppsummering av begrepene de har lært gjennom hele året og kan fungere som repetisjon mot muntlig eksamen.

Overordnet mål 
  • Elevene kan bruke testen til repetisjon og innlæring av sentrale begreper i naturfag. 
  • Den er nok mest nyttig mot slutten av skoleåret når elevene har vært gjennom alt teoristoffet, men siden de har tilgang gjennom hele året vil de kunne ta testen når de vil og se hva de kan og hva de bør jobbe mer med. 
  • De vil få tilpasset opplæring basert på resultatene av testen.
 
Krav til forberedelse
Jeg lager testen i læringsplattformen Its Learning, og må på forhånd lage meg en spørsmålsbank med gode spørsmål. Det vil bli tilfeldig uttrekk av spørsmål hver gang elevene tar testen, og vil være en blanding av flervalgsoppgaver, rett/galt, flere svar, sett inn riktig ord og finn par som hører sammen. Jeg må også lage til gode tilbakemeldinger og hint på spørsmålene, slik at elevene blir bevisst på hvordan de kan jobbe videre for å nå målet. I starten av skoleåret kan testen være på 10 tilfeldige spørsmål, men gjennom året når spørsmålsbanken blir større, kan testen utvides til 20-30 spørsmål.

Beskrivelse av gjennomføringen
Mot slutten av hvert emne vi går gjennom, kan vi gjennomføre denne testen i klassen. Den vil da inkludere det de har lært den siste tiden, men også det de har lært så langt dette skoleåret.
Elevene trenger hver sin datamaskin, og logger inn på Its Learning og gjennomfører testen. I tillegg vil testen være tilgjengelig for dem gjennom hele skoleåret, og de kan bruke den til å repetere når de jobber frem mot summative prøver som f.eks. eksamen.

Fordeler og pedagogiske gevinster
  • Dersom elevene blir bevisst på å se på dette som en formativ test, og ikke er redd for å svare feil på det de ikke kan, så kan de gi dem nyttige tilbakemeldinger om hvor skoen trykker og hvordan de kan arbeide fremover. 
  • Hver gang de tar testen blir det en repetisjon av alt de har hatt, og kan hjelpe med å holde stoffet friskt i minnet. 
  • Jeg som lærer kan se hva de enkelte elevene og klassen som helhet har problemer med, og kan tilpasse undervisningen fremover slik at den enkelte elev får et best mulig læringsutbytte.
 
Mulige fallgruver
  • På skolen kan det tidvis være problemer med nettet eller datamaskinene, og en del elever kan ha problemer med å logge på. 
  • Det kan også være vanskelig og tidkrevende å lage mange nok/gode nok spørsmål, så over tid bør en spørsmålsbank bygges opp og gjenbrukes. Dette kan også elevene bidra til gjennom gruppearbeid som i opplegg 2.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Formativ vurdering med Kahoot!?

IKT i læring: Læringsdesign