Tilpasset opplæring og omvendt undervisning – alle skal med!



Hei! Da er det på tide for meg også å starte en blogg :)
Jeg har meldt meg på en MOOC som heter "IKT i læring" ved NTNU, og flere arbeidskrav innebærer bruk av blogg. Denne bloggen skal i utgangspunktet brukes til dette kurset, men hvem vet, kanskje jeg blir bitt av basillen!

Tilpasset opplæring
Som lærer i matematikk og naturfag på ungdomsskolen blir det ganske åpenbart at elevene har ganske forskjellige ferdigheter i fagene. Mange har store hull i grunnleggende ferdigheter fra tidligere, enkelte har så lav motivasjon for fagene at de ikke orker å gjøre en innsats for å ta til seg ny kunnskap og blir derfor hengende etter (henger gjerne sammen med forrige punkt), og en del er så motiverte for fagene at de suger til seg alt de kan både i timene og fra andre kilder på fritiden.
De som har store hull i fagene vil ha problemer med å ta til seg ny kunnskap, og dersom de klarer det får de gjerne misoppfatninger eller feilaktige forenklinger. De mangler rett og slett knagger å feste den nye kunnskapen på og se den i en større sammenheng. Ikke mye er så demotiverende som å stadig få bekreftet at du ikke får noe til...

Omvendt undervisning
En metode jeg tenker kan være nyttig til å tilpasse mer til den enkelte er omvendt undervisning, også kalt «flipped classroom». Jeg har gjort noen forsøk med å bruke videoleksjoner og oppgaver på Khan Academy og Campus Increment, både i timene og som hjemmelekser, til å differensiere og gi elevene oppgaver og de har forutsetninger for å klare.

Jeg erfarte gjennom forsøkene med omvendt undervisning at elevene generelt virket mer motiverte, og det frigjorde mye tid i timene bort fra enveiskommunikasjon fra lærer til elever, til diskusjoner, samtaler og en-til-en oppfølging av den enkelte elev. Samtidig pleier jeg ofte å ta opp spørsmål som kommer underveis i gjennomgangen, så det er viktig at elevene har mulighet til å sende inn spørsmål når de ser videoene hjemme. Kanskje kan en Facebook-gruppe eller diskusjonsforum på ITSL være nyttig her? 

Ulike læringsstier
Ved bruk av omvendt undervisning kan vi som lærere også legge opp til ulike læringsstier for elevene, slik at de som henger etter eller har store hull, kan få undervisning tilpasset dem. Tilsvarende kan de som synes det vi jobber med er for lett få undervisning som utfordrer dem mer, og gjerne noe som typisk kommer et årstrinn høyere. Siden leksjonene ligger på internett i form av videosnutter, åpner det også for en fin mulighet til å repetere stoffet, se videoen flere ganger, pause underveis, osv.. Dersom en elev er borte fra skolen en periode, vil det også være bedre muligheter for denne eleven til å «hente seg inn igjen».

Omvendt undervisning er noe jeg ønsker å utforske og fokusere mer på fremover, og jeg føler denne MOOC’en gjør meg bedre rustet til dette. Jeg har blant annet lært å ta mer gjennomtenkte skjermopptak og publisere videoer, og ønsker å forsøke å lage mine egne videoer til bruk i undervisningen fra høsten av. Jeg er litt spent på hvor tidkrevende dette blir, men gleder meg til å forsøke! 

Lenker til Campus Increment og Khan Academy:
Campus Increment: https://campus.inkrement.no/

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

IKT i læring: Formativ bruk av digitale tester

Formativ vurdering med Kahoot!?

IKT i læring: Læringsdesign